SIEMENKIRJASTO

SIEMENKIRJASTO

Joss Allen rakensi siemenkirjastoa Maunulan viljelypalstan puutarhurien kanssa keskuspuistoarkistot-projektin taiteilijaresidenssissä 2021-22.

Library of Seeds
Joss Allen

Joss, kerro taiteellisesta työstäsi!

Minua kiinnostaa se miten voimme tuottaa ja jakaa tietoa sekä tulla yhteen taiteen kautta. Erityinen kiinnostukseni on siinä, miten taiteellinen työskentely voi auttaa meitä ymmärtämään ihmisten ja muiden elämänmuotojen erottamattomuutta. Yhteisöllinen, paikkaan ja prosessiin sitoutunut työskentely antaa mahdollisuuden leikkiin, vuoropuheluun ja uusien merkitysten löytämiseen.

JossAllen_allotment

Mistä siemenkirjasto-projektissa on kysymys?

Projektin aiheena on siemenkeruu Maunulan viljelypalstoilla. Siementen kerääminen on todella tärkeää työtä, varsinkin kun ylikansallisten suuryhtiöiden valta ruokatalouteemme kasvaa jatkuvasti niiden patentoidessa siemeniä yksityiseen omistukseen. Siementen keruu ja jakaminen on katoavaa perinnettä. Seurauksena olemme jo menettäneet satoja kasvilajeja, sekä niihin liittyvän historian, tiedon, ja taidot.

Haluan selvittää, minkälaisia kasveja viljelypalstoilla kasvatetaan. Löytyykö joitakin Maunulalle tyypillisiä lajeja, joita on viljelty jo sukupolvien ajan? Yhteistyössä palstaviljelijöiden kanssa pohdin, miten siemenet ja niihin liittyvät tarinat, taidot ja tiedot voisivat tulla osaksi Keskuspuistoarkiston kokoelmia. Tavoitteena on perustaa paikallinen siemenkirjasto: yhteisresurssi siementen jakamiseen. Siemenkirjasto eroaa siemenpankista siinä, että sen tavoite ei ole vain säilöä siemeniä vaan ennen muuta levittää niitä. Tämä tukee perinnekasvien ja harvinaisten paikallisten lajien säilyttämistä pitämällä kasvit viljelyssä ja poissa yksityistämisen piiristä.

Ennen muuta haluan tehdä kunniaa siemenille ja vahvistaa yhteyttämme niihin.

Woad-seeds_JossAllen
Morsingon siemeniä.

Minkälaista yhteistyötä toivot osallistujilta?

Tavoitteeni on luoda palstaviljelijöille hyödyllinen tapa säilyttää yhteisöllistä tietoa ja jakaa resursseja. Toivotan tervetulleeksi kaikki aiheesta kiinnostuneet puutarhurit, joiden kanssa voimme kartoittaa viljelyssä olevia lajeja. Hienoa olisi löytää kumppaneiksi myös ‘siemenhoivaajia’ jotka tukisivat siemenkirjaston luomista ja tallentamista arkistoon.

Projektin taustalla on ajatus ihmisen ja muiden elämänmuotojen yhteistoimijuudesta. Siemenet, kasvit (myös rikkaruohot!), maaperä, hyönteiset (myös tuhoeläimet!) ovat osa tätä kokonaisuutta. Mitä jos näkisimme ne yhteistyökumppaneina pikemmin kuin hyödyn tai torjunnan kohteina? Voisimmeko yhdessä luoda monilajisen arkiston tai kirjaston?