Tarinapolku

Tarinoita luonnosta, historiasta ja aktivismista Helsingin Keskuspuistossa.

Kuvitus: Anne Stolt

1. Keskuspuiston historiaa- osa 1

Alueen historiaan mahtuu paljon tapahtumia, mm. vuoden 1890 hirmumyrsky, jonka jäljet näkyvät yhä Keskuspuistossa. Sieltä on vaikea löytää yli 120 vuoden ikäisiä puita. Helsingin nykyisen Keskuspuiston asemakaavan laati Bertel Jung vuonna 1914. Minna Tarkka ja Tuulikki Peltomäki jakavat kiinnostavia tarinoita puiston historiasta.

Kuvitus: Anne Stolt

2. Ruskosammakot

Maunulanpuiston viljelypalstojen lähistöllä on lampialueita, joissa keväisin voi seurata sammakoiden pariutumista, kutua ja nuijapäitä. Maunulassa asuva Martin Hackenberg on kuvannut sammakoiden elämää lapsenlapsilleen.

Kuvitus: Anne Stolt

3. Liito-oravat

Liito-oravia näkee harvoin päivänvalossa, sillä ne ovat yöeläimiä. Keskuspuistossa viihtyvä Antti Viren sai harvinaisen tilaisuuden dokumentoida tätä rauhoitettua lajia kiimaleikkien aikaan keväällä 2017.

Kuvitus: Anne Stolt

4. Metsärunoja

Metsärunoilijat Mari Haaksipuu ja Ansa Kurola kutsuvat hiljentymään hetkeksi kotikalliolleen meditaatiomäntynsä vierelle.

”Joka aamu samat juurakot ja polut
Kotikallion ikuiset uurteet
Joka aamu
Samat puut
Oksan tarkastus…”

Kuvitus: Anne Stolt

5. Keskuspuiston puolesta- ryhmä

Keskuspuiston puolesta- ryhmä sai alkusysäyksensä vuoden 2016 yleiskaavasta, jossa oli kaavoitettu osa Keskuspuistoa kaupunkibulevardien alle. Ryhmä keräsi keskuspuiston puolesta adressiin 20 000 nimeä ja järjesti puistoon mm. ihmisketjun. Maija Hakanen kertoo ryhmän toiminnasta ja kuinka taistelussa loppujen lopuksi kävi.

Kuvitus: Anne Stolt

6. Kirjanpainajat

Kaupungin metsävastaava Vesa Koskikallio ja metsätutkija Samuli Junttila kertovat kirjanpainajan toiminnasta Keskuspuistossa, jossa kuusia on jouduttu kaatamaan sen aiheuttamien tuhojen vuoksi.

Kuvitus: Anne Stolt

7. Kauriit

Antti Viren käy Keskuspuistossa jopa monta kertaa päivässä – ja kamera on aina mukana. Retkillään Antti on ystävystynyt myös kauriiden kanssa.

Kuvitus: Anne Stolt

8. Maunulanpuron öljykriisi

Maunulanpuro on kohdannut useita ympäristökriisejä, joista pahimpia oli öljyvuoto puroon vuonna 2016. Susanna Pitkänen oli vapaaehtoisena mukana pelastustöissä, jossa öljyä poistettiin purosta.

Kuvitus: Anne Stolt

9. Keskuspuiston historiaa – osa 2

Professori Maunu Häyrynen kertoo Bertel Jungin Keskuspuistosuunnitelman taustasta ja lanseeraamisesta 1910-luvulla. Voit kuunnella myös pidemmän haastattelun puistojen historiasta.

Kuvitus: Anne Stolt

10. Haaganpuron taimenet

Haaganpurolla, joka tunnetaan paikallisten keskuudessa myös Maunulanpurona, on monta ulottuvuutta. Erityisesti se on osa äärimmäisen uhanalaisen Suomenlahden taimenen elinaluetta. Arkeologi Teemu Mökkönen ja Haaganpuro-aktiivi Atte Sjövall kertovat taimenen tilanteesta.

Kuvitus: Anne Stolt

11. Vieraslajit

Paikallisaktiivit Vappu Turunen ja Orvokki Taskinen kertovat pitkäjänteisestä taistelustaan vieraslajeja, varsinkin jättipalsamia vastaan. . Haitallisella vieraslajilla tarkoitetaan kasvia, jonka on todettu haittaavan luonnon monimuotoisuutta tai siihen liittyviä ekosysteemipalveluita.

Kuvitus: Anne Stolt

12. Pikselien rajamailla

Helsingin kaupungin entinen karttapäällikkö Matti Arponen järjesti ”Keskuspuiston rajankäynti” -tapahtuman Keskuspuiston puolesta Akkamäessä Maunulassa, jossa esiteltiin yleiskaavasuunnitelmia ja kerättiin nimiä adressiin.

Kuvitus: Anne Stolt

13. Viisi pikseliä Keskuspuistoa

Valokuvaaja Sanni Sepon sarja Viisi pikseliä avaa näkymiä tekijälleen rakkaisiin hoitamattomiin metsäalueisiin, jotka olivat uhan alla Helsingin yleiskaavassa 2016.

Kuvitus: Anne Stolt

14. Ihmisketju

Suomen luonnon päivänä 27.8.2016 järjestettiin Keskuspuistossa mielenosoitus, jolla protestoitiin Keskuspuistoon yleiskaavassa suunniteltua yli 50 hehtaarin rakentamista vastaan. Susanna Pitkänen jakaa kokemustaan tapahtumasta.

Your Content Goes Here

Tarinapolku kartalla

Tarinapolku kulkee Maunulan luontopolun mukaisesti.