Mehta & Ånäs: Keskuspuistoarkistot
Keskuspuistoarkistot-projektin ensimmäiset taiteilijat Ali Akbar Mehta ja Susanna Ånäs kokoavat Keskuspuiston historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta yhdessä asukkaiden ja m-cultin työryhmän kanssa.
Ali ja Susanna, kertokaa taiteellisesta työstänne!
Susanna: Olen viimeisen vuosikymmenen ajan paneutunut kulttuuriperinnön avoimeen saatavuuteen, erityisesti ajamalla kulttuuriperinnön julkaisemista avoimilla alustoilla. Liityin kansainvälisiin Wikimedia– ja OpenGLAM -aktiivien yhteisöihin, joiden tavoitteena on mahdollistaa pääsy maailman kaikkeen tietoon. Olen tutkinut historiallisten karttojen käyttöä Wikimaps -projektissa, ja organisoinut yhteistyötä muistiorganisaatioiden ja vapaaehtoisten välillä esimerkiksi hackathonien, kilpailujen, ohjelmistoprojektien ja oppimistapahtumien muodossa.
Ali: Olen monimediataiteilija ja toimin Kontulan Museum of Impossible Forms -yhteisön taiteellisena johtajana. Minulle arkistot näyttäytyvät teknisen ja yhteiskuntapoliittisen kontrollin järjestelminä. Kiinnostukseni kohdistuukin uusien tietorakenteiden ja järjestelmien rakentamiseen – arkistot voivat olla myös muutoksen ympäristöjä ja tuottaa toisenlaisia yhteisöllisiä identiteettejä. Pitkäkestoinen projektini, 256 Million Colours of Violence kutsuu osallistujat luomaan väkivaltaa kuvaavaa väriarkistoa, joka tekee näkyväksi arkipäiväisen rakenteellisen ja kulttuurisen väkivallan.
Susanna: Olen erityisen kiinnostunut siitä, kuinka arkistot voivat toimia jaetun historiankirjoituksen sekä yhteisöllisen muistamisen ja tarinankerronnan ympäristönä. Tätä tutkin myös 2018 aloittamassani Wikidocumentaries
-projektissa, jossa henkilö- ja paikallishistoriat sekä yksityinen ja julkinen muisti kohtaavat. Historia on jokamiehenoikeus, jonka kirjoittamiseen voivat osallistua maallikot, kansalaiset, tutkijat – kaikki muistista ja menneisyydestä kiinnostuneet.
Mistä Keskuspuistoarkistot -projektissa on kyse?
Ali & Susanna: Keskuspuistoarkistot on projekti, jossa yhdessä asukkaiden ja aktiivien kanssa tutkimme yhteisöllisen arkistoinnin mahdollisuuksia Maunulassa. Projektissa etsitään mielekkäitä tapoja tallentaa, löytää ja jakaa merkityksellistä tietoa Keskuspuiston historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta.
Tavoitteena on koota yhteen puiston tarinaa kertovat äänet, samalla niiden moninaisuutta varjellen. Projektissa tieto- ja luonnonympäristöt nähdään yhteismaana (commons) ja tärkeitä käsitteitä ovat jaetun ympäristön hoiva ja suojelu sekä saavutettavuus.
Aineisto koostuu kuvista, teksteistä, ääni- ja videomateriaaleista jne. Kootut digitaaliset aineistot julkaistaan syksyllä 2020 verkkoalustalla ja näyttelyssä.
Projektin ensimmäinen vaihe kestää vuoden 2020 keväästä syksyyn ja se muodostaa osan laajempaa arkistointiprosessia. Keskuspuistoarkistot liittyy myös Wikidocumentaries -alustan kehittämiseen.
Millaisia osallistumisen muotoja projektiin sisältyy?
Ali & Susanna: Kutsumme yhteistyöhön paikallisia aktiiveja, asukkaita ja yhteisöjä, kuten Keskuspuiston puolesta, Virtavesien hoitoyhdistys, Maunulan palstaviljelijät, Maunula-seura, Maunulan Sanomat. Vapaamuotoinen yhteistuotanto käynnistyy keskusteluilla, kävelyillä ja aineistonkeruuretkillä ja jatkuu työpajoilla, joissa yhteinen materiaali kootaan eläväksi nettiarkistoksi.
Tutkimme yhdessä tutun verkkoympäristön tarjoamia tapoja tallentaa ja arkistoida keräämäämme muistiaineistoa. Luonnostelemme sen perusteella uusia prosesseja, joiden avulla aineistojen säilyminen olisi varmempaa, ne nivoutuisivat muiden tallentamiin kokoelmiin paremmin ja niitä voitaisiin tuottaa sekä yksittäisten henkilöiden että eri yhteisöjen ehdoilla.
Keskuspuistoarkistot käynnistyi Pohjoisten kaupunginosien luontoviikolla huhtikuussa 2020. Syksyllä esiteltiin taiteilijoiden luoma karttakäyttöliittymä, jolla aineistoja voi kokea myös paikan päällä. Työ jatkuu 2021 kokoelmien kartuttamisen ja verkkoalustan rakentamisen puitteissa.